dimata bos kecik - umur pencen ke 58 tahun

seperti yang telah aku bocorkan rahsia bahawa aku memegang jawatan production executive di sebuah syarikat cetakan di malaysia ini. oleh itu lebih tepat kalau aku bgtau tugas aku ialah handle hal ehwal percetakan suratkhabar untuk kawasan utara. jika sebut handle semua tu termasuklah pekerja2 bawah aku. dan x lupa juga pada mereka2 yg menanti hari nk pencen..

ok bila akan termaktub dalam akta bahawa warganegara malaysia akan pencen selepas 58 tahun aku pun xtau. tapi apa yang aku nampak dan org2 biasa x nampak iailah produktiviti kerja. kerana aku memerhati setiap tindak tanduk pekerja2 aku. dalam masa 3-4 bulan lagi nk pencen dah mula MC, CL (casual leave <- yg ni sangat lemak sebab kompeni suratkhabar je kot bagi..), itu ini bagai.. pattern cuti boleh buat dam ulaq.

ok mudah sahaja sebenarnya.. sebagai seorang bos kecik yg menghandle mereka2 dibawah ni, aku rasa aku perlu hak juga untuk select mereka2 yg membantu memperkukuhkan productiviti kerja. kalau asyik hilang dengan MC bayar bagai, camana nk tunggu sampai 58 tahun. adakah 3 tahun tu kira hanimun? fuck!!!! aku hanya mau yg xde rekod buruk dan aku sendiri akan suggest utk offer yg xde rekod ni sambung berkhidmat. kalau yang rekod macam taik, maka aku xbleh bagi muka.. so adakah aku melawan undang2????

ok itu sahaja.. dan antara perkara2 yg aku x suka tengok bila namanya kerja dengan ink, minyak bagai tapi datang kerja bergaya.. pakai minyak wangi lagi.. pakai porchbag lagi.. pakai cap lagi.. hmm aku nk tunggu yg lebih extreme.. nak tunggu datang keje pakai tie!!!

sekian..